sobota, 19 lutego 2011

Неділя Про блудного сина в УГКЦ - день особливої пастирської турботи і молитви про в'язнів

Неділю Про блудного сина (два тижні перед початком Великого посту) Синод Української Греко-Католицької Церкви визначив як день особливої пастирської турботи й молитви про в'язнів. До цього дня, що припадає 2011 року на 20 лютого, Блаженніший Любомир написав пастирського листа до вірних УГКЦ та всіх людей доброї волі. Ми делегували державній владі все, що стосується правосуддя та покарань за злочини. Тому те, що відбувається у цій сфері, не може бути поза нашою відповідальністю.
Протягом років незалежності не припиняються зусилля щодо реформування системи кримінального судочинства та гуманізації утримання в'язнів. В Україні заборонено смертну кару. Але риси судової і тюремної системи України надто поволі змінюються, виходячи з-під тіні репресивних традицій, яким минуло 300 років. Залишається високим рівень корупції. Хоча число засуджених до позбавлення волі за останні 10 років зменшилося на третину, протягом двох останніх років критично виросла чисельність громадян у слідчих установах.
За статистичними даними 2011 року, Україна ще входить у десятку країн світу за кількістю в’язнів на 100 тисяч населення. Велике число наших співгромадян мали досвід перебування «за ґратами». За один рік через брами установ попереднього ув’язнення проходить понад півмільйона осіб. Шістдесят тисяч з цього числа засуджуються до позбавлення волі. Нині по той бік суспільства опинилося близько 152 тисяч людей.
У справі повернення громадян до суспільного життя Церква ефективно співпрацює і засвідчує живу солідарність з представниками Державної пенітенціарної служби України, що виконують свій обов’язок сумлінно та з належним дотриманням прав людини.
 
Повідомив о. Костянтин Пантелей

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz